Fordi fysioterapi er til for alle heste - uanset race og anvendelse

Heste kan såvel som mennesker få spændinger og låsninger i bevægeapparatet, men de kan ikke sætte ord på det. Heste er derfor nødt til at kompensere for problemet, hvilket kan forårsage nedsat præstationsevne, nedsat smidighed, forringet springteknik, adfærdsændringer, problemer med takt, sving og bæring, samt besvær ved bestemte øvelser, eller gangarter.

Som hestefysioterapeut har jeg et indgående kendskab til bl.a. anatomi, fysiologi og biomekanik, og jeg anvender de virkemidler man kender fra humanfysioterapi, som f.eks. massage, udspænding, fascie teknikker, arvævsbehandling, ledmobilisering, osteopatiske teknikker, akkupressur, kranio-sacral terapi og funktionelle indirekte teknikker. Disse teknikker anvendes alt efter hvilke problematikker den enkelte hest har.

Hestefysioterapi kan desuden anvendes forebyggende, forstået på den måde, at hesten ikke behøver at have et specifikt problem før den bliver undersøgt. Fysioterapien kan derved være medvirkende til at opretholde smidigheden hos hesten, bevare bevægeligheden, samt forebygge eventuelle skader.

Alle typer af heste behandles.

Kontakt altid din dyrlæge, hvis du mistænker at din hest står med en akut/alvorlig skade.

 

Eksempler på situationer hvor en hestefysioterapeut kan hjælpe:

Hesten har svært ved at stille eller bøje sig til den ene side

Hesten har nedsat rygsving, er skæv i sit bækken, eller går med skæv haleføring

Hesten har problemer med at sætte sig korrekt bagtil 

Hesten går og snubler, eller føles utaktet

Hestens ene forben hænger over forhindringerne

Hesten har problemer med sin hovedholdning og lægger hovedet på sned, eller kaster med det

Hesten er styrtet under rytter eller på fold

Hesten er blevet kastreret

Hesten har ændret adfærd

Hoppen har folet

 

Unders√łgelse og behandling

En undersøgelse og behandling starter altid med en snak om den enkelte hest, dens baggrund og ejerens/rytterens oplevelse af den.

Hesten ses i bevægelse fra forskellige vinkler, og der kigges efter dens bevægemønster og eventuelle kompensationer.

Herefter gennemgås hele hesten overfladisk, og dernæst dybdegående med individuel gennemgang af alle led, samt omgivende strukturer.

Behandlingen foregår løbende, mens hesten undersøges.

Evt. gennemgang af hestens udstyr.

Planlægning af det videre forløb.

 

Heste må ikke have været i medicinsk behandling, eller være blevet vaccineret i ugen op til behandlingen. 

I øvrigt kan en hestefysioterapeut vejlede omkring træningsteori med udgangspunkt i hestens biomekanik, herunder pulstræning (forbedring af hestens kondition), bom- og longearbejde, samt genoptræning. Relevante hjemmeøvelser, valg og tilpasning af udstyr, fodring.

Det er i min optik af stor vigtighed, at have respekt for faggrænser, og holde sig til det område man er specialist indenfor. Derfor søger jeg et samarbejde omkring den enkelte hest med dyrlæge, beslagsmed, hestetandlæge, massør, berider/underviser, sadelmager, agronom m.v., hvis dette vurderes nødvendigt.

Fotograf: MieMarie Reindahl Clausen